keskiviikko 23. elokuuta 2017

Harmaalinnan lampaat


 Kuten instagramtilillänikin jo totesin, olen vuoden sisällä tavannut enemmän lampaita kuin koskaan aiemmin. Niitä olen tavannut ja paijannut kuviksen sivuaineen retkillä sekä kotikonnuillani. Nämä lampaat on kyllä osanneet hurmata. Erityisesti ahvenanmaanlammas tuntuu olevan todella sosiaalinen laji. Tänäänkin siis kävin tervehtimässä lammaskamuja.

Kuulin, että Suomessa järjestetään vuosittain paimenviikkoja toukokuusta syyskuuhun. Ideana on se, että hakija pääsee viikoksi majoittumaan tiettyyn kansallispuistoon/suojelualueelle luonnon keskelle tehtävänään hoivata ihanaa lammaskatrasta. Ihastuin tästä ideasta, joten tutustuin asiaan enemmän lueskellen l
uontoon.fi sivustoa. Näihin maksullisiin paimenviikkoihin voi siis hakea tammikussa arvonnan kautta. On sekä lammas- että lehmipaimenkohteita. Kokemusta näiden kavereiden hoidosta ei tarvitse kuulemma olla, sillä Metsähallituksen Luontopalvelut perehdyttävät uudet paimenet. IHANAA! Olen enemmän kuin kiinnostunut tällaisesta. Täytynee jättää hakemus tammikuussa, sillä viikko kauniissa maisemissa lampaiden kanssa olisi varmasti kokemuksena rentouttava ja ikimuistoinen.

Lampaista kuvankäsittelyyn. On erittäin turhauttavaa käsitellä kuvia (säätää käyriä sekä väritasapainoa), jos tietokoneen näytön värit ovat päin mäntyä. Se mikä näyttää tällä näytöllä hyvältä, saattaa näyttää toisella aivan kamalalta tai ei ainakaan siltä, miltä sen on ollut tarkoitus näyttää.  Tämän takia tuo seikka täytyy ottaa aina huomioon kun säädän kuvia. Kuvia ei saisi muokata sellaisiksi, että ne näyttäisi koneella hyvältä. Oman tietokoneen näyttö on siis liian sinertävä, joka on ilmeisesti hp:n koneille suht ominaista. Värejä on yritetty kalibroida sekä kotona että huollossa, mutta eipä tuolle asialle voi mitään tehdä. Ylhäällä oleva kuva havainnollistaa tuskani. (Täytyy myöntää, että tässä kuvassa tietokoneella oleva otos näyttää vielä värittömämmältä kuin oikeasti tietokoneelta katsellessa...) Tietokoneen sekä kännykän näytöltä näkyvä kuva on tismalleen sama, kyseessä on sama tiedosto. Ero on käsittämätön, vaikka kännykän näyttö taitaa vielä liioitella tuota värikylläisyyttä. Olen  jo vuosia katsonut kuviani sekä telkkarista että muista tietokoneista, eivätkä ne koskaan näytä siltä, mikä niiden on ollut tarkoitus. En voi oikeastaan tietää, että mikä pääte näyttää värit oikein. Turhauttavaa. Onneksi tällä nykyisellä tietokoneella alkaa kuitenkin olla ikää jo sen verran, että kohta saa sijoittaa uuteen koneeseen. Seuraavan tietokoneen kriteerit ovatkin muun muassa tehojen lisäksi mattapintainen näyttö sekä kohdillaan oleva näytön väritasapaino.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti